JLA Architects logo - small full color
Imagination Center front entrance at Dusk, Reindahl Park in Madison, WI

Imagination Center

Overview

‘This is a place for our imaginations!’  The Imagination Center is a multi-agency collaboration encompassing the City of Madison, the Madison Public Library System, and Madison Parks, at Reindahl Park on the city’s northeast side. The 91-acre park is located near the intersection of East Washington Avenue and Portage Road. Based on findings from the library system’s 2016 plan for strategic growth, the Imagination Center will close the gap for library services in the area, with many residents seeking a place that offers not just books but services like citizenship and immigration resources, community gathering spaces, and literacy assistance. The architectural design focuses on creating a safe place for social interaction, civic engagement, and cultural expression. The form of the building intentionally reacts to the constraints on the site, and as such creates unique indoor and outdoor spaces. These site constraints are due to the existing mature trees that will be saved from demolition.

The Imagination Center is being designed to LEED-Silver standards.

Categories: Civic & Institutional, Community & Nonprofit
Location: 1814 Parkside Drive, Madison, WI 53704
Completion Date: In Progress
Project Data:

Indoor Amenities

  • Library:
    • Centralized circulation desk
    • 42,000 volume library collection
    • Multiple meeting rooms
    • Classroom spaces
    • Family hub
    • Reading room
    • Comfort room
  • 580 s.f. vestibule linking the pavilion and library
  • Flexible pavilion space is intended to be used for library and parks programing as well as rentable for private events

Outdoor Amenities

  • Solar tree
  • Event area
  • Seating nooks
  • Expansive patio areas with seating

Project Gallery

“We don’t want this to be just a building in a park or a facility in a park, we want it to help amplify what’s already there, the amenities that are already there and foster new innovation.”
— Rafeeq Asad, designer, JLA Architects

Project Location